Yaz Sıcakları Ve Diyabet
Yaz Sıcaklarıyla Başa Çıkmak için Diyabet Dostu İpuçları
“Sıcak ve nemli havalar gerek diyabet gibi kronik hastalığı olan kişiler gerekse kalp hastalığı ilaçları ya da idrar söktürücü ilaçları kullananlar açısından önemli sıkıntı ve sorunlara yol açabilmektedir.”
Sıcak ve nemli yaz günlerinde diyabetliler için faydalı ipuçlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Bol sıvı tüketin. Diyabetli olsanız da olmasanız da bu çok sıcak ve nemli yaz günlerinde, sıvı kaybı yaşanması kaçınılmazdır. Diyabetiniz varsa ve kan şekeri değerlerinin kontrol altında olmadığı durumlarda da su kaybı yaşanabilir. Kan şekeri değerlerinin yükselmesi atılan idrar miktarının artmasına yol açabilir. Sıvı kaybını önlemek için bol bol su, maden suyu, şekersiz buzlu çay ve limonata ve kafeinsiz içecekler tüketin. Alkol tüketiminizi sınırlandırın.
- Güneş çarpması belirtilerine dikkat edin. Özellikle açık havada çalışıyorsanız veya egzersiz yapıyorsanız dikkatli olun. Diyabet veya kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişiler aşırı sıcağa daha duyarlıdır. Belirtileri; baş dönmesi veya bayılma, aşırı terleme, kas krampları, nemli veya soğuk cilt, baş ağrısı, hızlı kalp atışı ve/veya bulantı. Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız serin bir ortama geçin, doktorunuzun yönlendirmeleri doğrultusunda su, meyve suyu gibi sıvıları tüketin ve mutlaka tıbbi yardım alın.
- Serin bir yerde spor yapın. Örneğin, klimalı bir spor salonunda veya hava sıcaklığının daha makul olduğu sabah veya akşam saatlerinde egzersiz yapın.
- Günde en az dört kez kan şekeri değerlerinizi ölçün. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız daha da sık kontrol edin. Sıcakların, kan şekeri değerlerinde dalgalanmaya neden olabileceğini unutmayın. Yanınızda bolca su ve atıştırmalık sağlıklı yiyecek bulundurun.
- Kan şekeri ölçüm cihazı, stripleri ve insülini serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. İnsülini aşırı sıcak veya aşırı soğuk yerlerde muhafaza etmeyin. İnsülini asla doğrudan güneş ışığı alan yerlerde, derin dondurucuda, arabada veya torpido gözünde muhafaza etmeyin. İnsülin şişelerinizi kontrol edin. Berrak insülinler (Actrapid, Humulin R, Novorapid, Apidra, Lantus, Levemir gibi) berrak kalmalıdır. NPH ve karışım insülinler (Novomix30, Humalog Mix 25/50, HumulinN, İnsulatard) bulanıktır ancak bunların içinde de tortu ve topaklar olmamalıdır.
İnsülin pompası kullananlar için ek ipuçları
Sıcak havalarda veya yorucu aktiviteler esnasında insülin pompası kullananlar için aşırı terleme bir sorun olabilir. Bu durum, cihazın vücudunuza bağlandığı kısım olan infüzyon setindeki yapışkanın gevşemesine neden olabilir. Eğer aşırı terleme sorunu yaşıyorsanız, normal hazırlık rutininizden sonra, yapışkanlı kısmın geldiği bölgeye terleme karşıtı bir sprey uygulamayı deneyin. Pompa için cilt hazırlığında opsite sprey ve benzerlerini uygulamak bu sorunu giderebilir.