Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenmeye Dikkat!
Kurban Bayramı’nda, Ramazan Bayramı’ndan farklı olarak tatlıların ve şekerlemelerin yanı sıra fazla miktarda et tüketilmesi dikkat çekmektedir. Kurbanlık hayvanın sakatat kısımları (ciğer, böbrek, beyin vb.) yani organ etleri, kolesterol ve doymuş yağ bakımından oldukça zengindir ve tüketilmemesi gerekmektedir. Kalp-damar sağlığı açısından, öğünde tüketilen diğer etlerin de miktarı azaltılmalı, menü sebze, salata, tahıllar, tam buğday/çavdar ekmeği ve yoğurt/cacık ile zenginleştirilerek sağlıklı ve dengeli bir öğün oluşturulmalıdır.
Bu dört günlük süreçte uzun süre aç kalmamaya özen gösterilmelidir. 3-4 saatten uzun süren açlıklarda kan şekeri düşer, tansiyon düşer ve halsizlik ve baş ağrıları görülür. Tüm bunların olmaması adına az az ve sık sık beslenmeye özen göstermelisiniz.Yanınızda bulunduracağınız badem, fındık, ceviz veya kuru kayısı, kuru erik gibi pratik besinler size yardımcı olacaktır.
Kültürümüzde ikramların geri çevrilmesinin ayıp karşılanması nedeniyle bu konuda da birkaç öneride bulunmak doğru olacaktır. Bayram ziyaretine gittiğinizde,bir öğünde çok fazla besin tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Eğer bir seferde fazla besin tükettiyseniz,hangi besin grubundan fazla tükettiğinizi saptayıp, diğer öğünde o besin grubunu azaltmalısınız.
İkramlarda mümkün olduğunca sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Diyabetli bireyler ise bayramda bu şekerli gıdalardan uzak durmaya özen göstermelidir.
Kurban Bayramı’nda özellikle kurban kesmeye giden bireyler, günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamaktadırlar. Bunu önlemek açısından evden çıkmadan önce içilecek bir bardak süt veya yenilecek 1 dilim ekmek - peynir veya 2-3 ceviz ve 3-4 kuru kayısı kan şekerinin hızlı düşüşünü engelleyecektir.
İyi bayramlar dileriz.