İnsülin
İnsülin kan şekeri seviyelerini azaltan bir maddedir. Vücut kendi insülinini yapamadığında (Tip 1 diyabetlide olduğu gibi), dışarıdan insülin vermek tedavinin esasını teşkil eder. Tip 1 diyabetli kişiler, sorunsuz ve iyi ayar için günlük yoğun insülin tedavisine ihtiyaç duyar. Planlı yaşamak, kan şekerlerini düzenli kontrol etmek (self-monitoring) ve ona göre insülin dozlarını ayarlamak ve doktoru ile sürekli iletişimde olmak en önemli görevi olmalıdır.)
Tip 2 diyabette, bir miktar insülin vücut tarafından üretilir. Fakat ihtiyacı karşılayacak yeterlilikte değildir. Tip 2 diyabetli kişiler, kan şekerini düşürmek için oral hipoglisemik ilaç kullanırlar ve bazıları insülin enjeksiyonu ihtiyacında olabilirler (Tip 2 diyabetli kişilerin %30’u durumlarını kontrol için biraz veya tamamen enjeksiyon ihtiyacında olabilirler). Buradaki önemli nokta, durumunuza uygun yeterli yardım aldığınızdan ve yaşamınızda gerekli ayarlamalar yaptığınızdan emin olmaktır. Kontrol eden kişi siz olmalısınız (Self-monitoring).
İnsülin Enjeksiyonuna Nasıl Hazırlık Yapmalıyım?
Sağlıklı ve başarılı bir insülin enjeksiyonu yapılabilmesi için hem kendinizi hem de insülini dikkatli bir şekilde hazırlamanız gerekir.
İnsülin Enjeksiyonu İçin Hangi Bölgeler Kullanılabilir?
İnsülin enjeksiyonu için doğru bölgenin seçilmesi, insülinin sağlayacağı faydayı arttıracaktır.
İnsülin Enjeksiyonundan Sonra Oluşan Şişlikleri (Lipodistrofi) Nasıl Önlerim?
İnsülin enjeksiyonu sonrasında, enjeksiyon bölgesindeki şişliklerin oluştuktan sonra tedavi edilmesindense, bu şişliklerin hiç oluşmamasını sağlamak gerekmektedir. Bu şişlikleri önlemenin yolu ise, enjeksiyon bölgelerinin dönüşümlü olarak kullanılmasıdır.
İnsülin Enjeksiyon Kalemimi Başka Hastalarla Paylaşabilir miyim?
İnsülin enjeksiyonu için kullandığınız kalemi kesinlikle başka hastalarla paylaşmamalısınız. Her enjeksiyon kalemi tek bir hasta içindir.