52. Türk Diyabet Cemiyeti Yaz Eğitim Kampı

2018’de kampımıza bekliyoruz…

52. Diyabet Yaz Eğitim Kampımızı da başarıyla tamamladık…

Tip 1 ve Tip 2 diyabetlilerin katıldığı ilk ve tek kamp olan Diyabet Yaz Eğitim Kampı’mızın 52.’sini, 10 - 18 Haziran 2017 tarihleri arasında Çanakkale – Eceabat’taki Kum Hotel ’de gerçekleştirdik.

Kampımızın ilk günü olan 10 Haziran Cumartesi sabah erken saatte Kadıköy’deki Diyabet Hastanemizden otobüsümüzle hareket ettik. Heyecanlı ve keyifli bir seyahatin ardından saat 15.30 civarında kamp yerimize ulaştık.

Kampa kendi imkanları ile gelenler de otele ulaştıktan sonra; Tip 1 - Tip 2 diyabetli katılımcılarımız, refakatçileri ve kamp ekibimiz ile saat 16.30’da bir araya gelerek ilk tanışma toplantımızı gerçekleştirdik. Kamp hakkında genel bilgilendirme-ön test uygulaması ve ‘Diyabet Nedir’ sunumu ile başladığımız kampımızın, ilk kan şeker ölçümünü ise, saat 18.30’da yaptık.

Kamp süresince kan şekeri ölçümleri günde 4 defa olmak üzere; 07.00, 12.00, 18.00, 22.00 saatlerinde uygulandı. Yoğun insülin tedavisi alanlara 10.30, 15.30, 22.30 ‘da yani ara öğün zamanlarında tokluk kan şekeri ölçümü de yapıldı.

Kamp boyunca sağlık profesyonellerimiz tarafından sabah saat 09.30’da gerçekleştirilen eğitimlerle; Tıbbi Beslenme Tedavisi, Hipoglisemi, Karbonhidrat sayımı, Egzersiz Nasıl? Nerede? Ne zaman yapılmalı?, Diyabetin uzak hasarları, Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar konularında kampçılarımıza bilgilendirmeler yapıldı, sorular cevaplandırıldı.

Kampçılarımızla günlük düzenli egzersizlerimizi kamp sorumlu doktorumuzla beraber yeşillikler içinde temiz havada yapma şansı bulduk. Bunun yanında serbest zamanlarımızda bazen yürüyüş yaparak, bazen havuz ve temiz denizin tadını çıkararak, grup oyunları oynayarak kamp hayatımıza hareket katmış olduk.

Öğleden sonralarında 14.30’daki pratik eğitimlerimizde, İnsülin kullanımı, Kan şekeri ölçüm cihazları kullanımı, Karbonhidrat Sayımı uygulamaları, Diyabetik ayak bakımı, Beslenme profilleri hakkında eğitimler gerçekleştirerek, kampçılarımızın diyabetlerini nasıl yöneteceklerine dair faydalı bilgiler verildi, uygulama yapma imkanı sağlandı.

Diyabetlilerin doğru bilgiye ulaşmakta zorlandıkları konulardan biri olan, ‘Diyabetlilerin Sosyal Hakları’ nı da bir akşam yemeğinden sonra serbest zamanda dinleme ve konuşma imkanımız oldu.

Diyabetle yaşamdan kesintilerde, Triatlet Egemen Erdem, Ironman olarak diyabet tanısı aldığı andan bu yana diyabeti nasıl bir yaşam biçimi haline getirdiğini samimi şekilde bizlerle paylaştı. Profesyonel, aile ve sosyal yaşamından sporu hayatına nasıl dahil ettiğine; diyabet yönetiminde uyguladığı yöntemlerden gelecek hedeflerine kadar katılımcılarımızın sorularını cevapladı.

İnsülin kullanan diyabetli tüm katılımcıların enjeksiyon bölgeleri, enjeksiyon teknikleri ve iğne uçları kontrol edilerek bireysel insülin eğitimleri verildi. Lipodistrofi geliştiği saptanan diyabetli kampçılarımıza bölge değişikliği önerildi. Kampçılarımızın her iki günde bir kilo kontrolü yapıldı.

Beslenme uzmanları kampçılarımıza birebir karbonhidrat sayımı eğitimi verdi. Birebir yapılan tıbbi değerlendirmeler sonucunda 1500-2300 kcal arasında beslenme düzenleri planlandı.

3 ana ve 3 ara öğün sırasında katılımcılarımızın besin tartısı kullanarak pratik eğitim yapmaları sağlandı. Böylelikle katılımcılarımız, diyabet kampında besinlerin karbonhidratlarını saymayı ve tabak modelini kullanarak yeterli ve dengeli beslenmenin nasıl olacağını uygulayarak öğrenmiş oldular.

Kamp yerinin bulunduğu coğrafyayı yakından tanımak amacıyla, Gelibolu yarımadası-Kuzey cephesini kapsayan yarım günlük çevre gezisi düzenledik.

16 Haziran Cuma gecesi, “Kampa Veda” yemeğimizi gerçekleştirerek, kampta örnek davranış sergileyen Tip 1 ve Tip 2 diyabetli katılımcılarımıza, bizi ve kampta yaşayarak öğrendikleri bilgileri hatırlatacak minik hediyeler verdik. En küçük kampçımız 9 yaşındaki Arda’yı daha özgüvenli şekilde kamptan uğurlamaktan çok mutlu olduk.

Serbest zamanlarımızda yaptığımız sohbetler, bilgi paylaşımları ve kurulan dostluk bağlarının öğrenme sürecimize destek olmaya devam edeceğine inanıyoruz.

Bilmediklerimizi öğrendiğimiz, doğru bilinen yanlışları düzeltme olanağı bulduğumuz, güven ve bilgi dolu gelecek diyabet kamplarımızda buluşmak dileğiyle…

Koşulsuz desteklerinden dolayı, Novo Nordisk, Roche Diagnostics Türkiye, Medtronic, Abbott, Bayer Oftalmoloji, Lilly İlaç, Sanofi, AstraZeneca, Ascensia, Nestle, Aris Ali Raif İlaç firmalarına sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.