Alkol

Alkollü içecekler, yüksek enerjili içeceklerdir. Alkol tüketimi şişmanlık riskini arttırır. Bunun yanı sıra alkol kullanımı hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları gibi pek çok sorunun da kolayca ortaya çıkmasına neden olur. Diyabet riskini direkt olarak arttırmasa da alkol kullanımının uzun dönemde şişmanlığa ve diyabete yol açabileceğini söylemek mümkündür. Diyabetlilerin ilaçlarla beraber alkol kullanımı pek çok soruna yol açabilir. Bunların başında hipoglisemi gelir. Çünkü alkol hipoglisemi riskini arttırır ve mevcut ilaçların kan şekeri düşürücü etkisine ilave bir hipoglisemi riskini oluşturur. Bunu göz ardı etmeden dikkatle alkol tüketmeliyiz. Fazlasından mutlaka kaçınmalıyız.

Alkol bir besin değildir fakat enerjisi çok yüksektir. Fazla miktarda tüketilen alkol size hızla kilo aldırabilir. Bu yüzden alkolü kontrollü miktarda tüketmek önemlidir.

Alkol hem hipoglisemiye (düşük şeker), hem hiperglisemiye (yüksek şeker) sebep olabilir. Karaciğerden salgılanan glukozu baskıladığı için hipoglisemiye sebep olabilir. Hipoglisemiden korunmak için, aç karnına içki içmemek , alkolün yanında yeteri kadar karbonhidrat tüketmek ve alkol alımı sonrası kan şekerinizi sık takip etmek çok önemlidir . Özellikle gece tüketilen alkol sonrası, kan şekeriniz düşme eğiliminde ise ara öğünü atlamamalı ve/veya ilave karbonhidrat almalısınız.

Karbonhidrat içeren bir içki (bira, şarap vb) içecekseniz, içkinin karbonhidrat miktarını hesaplamalı ve öğünde tüketmeniz gereken karbonhidrat miktarı içinde değerlendirmelisiniz. Aksi halde kan şekerinizde yükselmelerle karşılaşabilirsiniz .

Not: Eğer alkol kullandığınız gün, egzersiz de yaptıysanız, kan şekerinizi daha sık takip etmeyi ve kaydetmeyi unutmayın, çünkü her ikisi de hipoglisemi riskini arttırabilir