Sizden Gelen Sorular

Anonim Kullanıcı 11 May 2021

Çorum’da yaşıyorum. 5 yıllık diyabetliyim. Bacaklarıma insülin yapıyorum ama insülin yaptığım bölgelerde şişlikler oluştu. Hastanede insülin yerimi değiştirmemi söylediler, koluma yapmaya başladım ama bacaklarımdaki şişliklerim geçmedi. Bunun bir tedavisi var mısır? Ne yapmam gerekiyor?

İnsülin yapılan bölgelerde yağ doku artışına bağlı şişlikler oluşabilir. Sürekli aynı noktaya enjeksiyon yapılması lipohipertrofi adı verilen bu durumun gelişmesine zemin hazırlar. Lipohipertrofi sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmaz ama insülin için artık bu bölgelerin kullanılmaması gerekir. Şişlikler zaman içinde azalır, ancak tamamen geçmeyebilir. İnsülini hep kolunuza uygularsanız lipohipertrofi oluşabilir. Bu nedenle enjeksiyon yerini sürekli değiştirmeniz gerekir.

Anonim Kullanıcı 11 May 2021

22 yaşındayım. Beş yıldır tip 1 diyabetliyim. Bir yıldır insülin pompasına başladım. Ama doktorumun başka bir şehre tayini çıktı. Kendimi ortada bırakılmış gibi hissediyorum. İnsülin pompası ve karbonhidrat hesabı ile ilgili bilgileri nereden alabilirim? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor, yardımcı olursanız sevinirim.

Türk Diyabet Cemiyeti’nin eğitim merkezi olan DOFEM’den gerekli desteği alabilirsiniz. Lütfen arayın:0216 326 43 96

Anonim Kullanıcı 11 May 2021

3 aylık hamileyim. Son zamanlarda hamilelere şeker yüklemesi yapılsın/yapılmasın tartışmalarından dolayı kafam karışmış durumda. Sizin bu konuya yaklaşımınız nedir? Ben bu yüklemeyi yaptırmalı mıyım? Yaptırırsam bebeğim zarar görür mü?

Tüm gebelerin gebeliğinin 24. İla 28. Haftası arasında yükleme testi yapılması şarttır. Yükleme testinin bebeğe veya anneye hiçbir zararı olmadığı gibi eğer gebelik diyabeti varsa tanı koymanın tek yoludur. Testin yapılmaması tanının atlanması ve bebeğin zarar görmesi demektir. Test son derece yararlıdır; riski artırmaz, tam tersi riski önler.

Anonim Kullanıcı 11 May 2021

25 yıllık tip 1 diyabetliyim. Son beş yıldır ilaçla nöropati tedavisi görüyorum. Geceleri beni zorlayan huzursuz bacak sendromu gibi durumlarım oluyor, buna alıştım ama bazen kasılarak kalkıyorum. Kramp geldiği zaman parmaklarımın yukarı kalkması uzun süre geçmiyor. Ne yapmamı önerirsiniz? Tek tarafta nöropati yaşarken diğerine de geçti gibi. Nöropati sol ayaktan sağ ayağa da geçebilir mi?

Nöropati tek taraflı değildir, her iki bacağı ve ayağı simetrik olarak tutar. Krampların önlenmesinde magnezyum kullanımından ve egzersizden yarar göreceksiniz. Huzursuz bacak sendromunun da tedavisi mümkündür. Bu konuda bir nöroloji uzmanı ile görüşmenizi öneriyorum.

Zeki Çerkeş 11 May 2021

74 yaşındayım. Beş yıldır emekliyim.30yılı aşkın şeker hastasıyım. Uzun yıllardır cinayet büroda çalıştım, çok stresli işim vardı. Şekerimi tedaviye hap ile başlamışken sonraları insüline döndük.A1C oranım hep normaldi. Ancak emekli olduktan sonra eklenen insülin ile birlikte beslenmeme çok dikkat etmeyince yükselmeye başladı. Dört yıl önce ayağımda yaralar oldu. Girift yapıldı, iyileştim. 2 yıl önce göz dibi kanamam oldu, bir gözümü kaybettim ancak doktorlar göz kaybımı şekere bağlamadılar. Şuan her şey yolunda gözükse de çok sinirliyim. Doymama hissimi ve ruh halimi kontrol edemiyorum. Şeker hastalığının psikolojimde etkisi var mı? Ne yapmamı önerirsiniz?(Zeki Çerkeş-İstanbul)

Şeker düzeylerinin normal sınırlar içinde seyretmemesi ruhsal denginizi olumsuz etkiler. Özellikle de sık düşmeler yaşıyorsanız sinirlilik hissetmeniz çok doğaldır. Yapılması gereken ani düşme ve yükselmelerin önüne geçmektir. İnsülin kullanan diyabetlilerin şekerlerini titizlikle takip etmeleri ve insülin dozlarında gerektiği zamanda ve gerektiği şekilde değişiklik yapmaları şarttır. Özellikle de doyma hissinizi kontrol edemiyor olmanız, gereğinden fazla insülin yaptığınızı ve sık hipoglisemiye girdiğinizi düşündürüyor. Doktorunuzu mutlaka danışın.